Kadir Gecesi 2021 Ne Zaman

Kadir Gecesi genellikle Ramazan’ın 27. gecesine rast gelmektedir, bu sene 8 Mayıs 2021 Cumartesi günüdür.

Kadir Gecesinin Faziletleri


Kadir gecesinde gafil olma! Zira Kadir gecesinin hürmeti, bin ay ibadet etmekten hayırlıdır. Hâlbuki bu bin ay ibadet de, geceleri nafile ibadet ile gündüzleri ise, nafile oruçla geçmiştir. (İslâm Âhlâkı s. 434)

Kadir gecesi, Ramazan-ı şerif ayı içinde bulunan bir gecedir. İmâm-ı Şâfi’î “rahmetullahi teâlâ aleyh” onyedinci, imâm-ı a’zam Ebû Hanîfe, yirmiyedinci gecesi olması çok vaki olur dedi. Yirmi ile otuzuncu geceleri arasında arayınız denildi. Kur’ân-ı kerimde methedilen en kıymetli gecedir. Kur’ân-ı kerim, Resûlullaha bu gece gelmeğe başladı.

Bu geceleri ihya etmeli, yani kaza namazları kılmalı, Kur’ân-ı kerim okumalı, dua, tevbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümanları sevindirmeli, bunların sevaplarını ölülere de göndermelidir. Bu gecelere saygı göstermelidir. Saygı göstermek, günah işlememekle olur. Nafile ibadetlerin sevabına kavuşabilmek için, imanda ve farzlarda kusur olmamak ve günahlara tevbe etmek ve ibadet olarak yapmağa niyet etmek şarttır. (Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye s. 352)

Kadir Gecesi

Kur’ân-ı kerîm Levh-i mahfuza, Berat gecesinde bir defada indi. Levh-i mahfuz 7. kat semada, Cennet 6. kat semadadır. 1. kat semaya Kadir gecesi inmeye başladı. 20 yılda indi. İlk (İkra) âyeti ile 23 yıl sürdü. İlk âyet-i kerîmeden sonra 3 yıl gelmedi. Bu gece müminler affolur, yalnız şu beş sınıf insan affolmaz:
1- Falcılar, kâhinler, yıldızname gibi kitaplara bakıp gelecekten haber verenler,
2- Büyü yapanlar-yaptıranlar,
3- Ana-babaya âsi olanlar,
4- İçkiye devam edenler,
5- Zinâ edenler, namahrem kadınlarla düşüp kalkanlar. 
Bunlardan, yalnız bu günahına tevbe edenler affolur.
Hanefî mezhebinde bir geceyi ihyâ etmenin en iyi yolu, ilim öğrenmektir yani ilmihâli okumaktır. İkinci önemli husus da, bu gecede günah işlememektir. 
Bir kimse Kadir gecesini ibâdetle geçirirse kalbi ölmez ve o geceyi ihya edeni Allahü teâlâ affeder. Bu gecenin, Ramazan-ı şerîfte olduğu kesindir. Bunu Allahü teâlâ bu ayda saklamıştır ve her sene değişir. Kuvvetli ihtimâl, 20’sinden sonradır. Saklamasından maksat da, sadece o gece değil, bütün ay ibâdet edilmesi içindir. 
Resulullah efendimiz, Kadir Gecesi’nde, (Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa’fü annî) duâsını da çok okurdu. (Yâ Rabbî, sen affedicisin, kerîmsin, affı seversin, beni de affet) demektir. Bu gece Kadir suresi ve Kur’ân-ı kerîm de okumalı. (Kadir gecesine rastlamış olan bir geceyi ihya eden, Kadir gecesini ihya etmiş gibi sevab kazanır.) Bu gece Kadir gecesi olmasa bile, büyük sevaba kavuşulur.

About Author

Kadinsanat.net Kurucusu , İkiz Annesi

Yazıyı beğendiyseniz bir yorum bırakın: