Montessori metodu, İtalya’nın ilk kadın doktoru Pedagog Maria Montessori tarafından oluşturulmuş bir eğitim metodudur. Çocuğun ihtiyaçlarını ve ilgi alanlarını anlama, ona uygun alan oluşturmaya dayanan metoda göre, çocuk ileride olacağı potansiyel kişiyi doğumdan itibaren içerisinde taşır. Her çocuğun farklı olduğunu kabul eder, her birinin öğrenme hızı, yeteneği, ilgi alanı doğrultusunda esnek bir yapı oluşturur. Sonucunda çocukların kendi kendilerine yetebilmelerini ve içlerinde var olan potansiyel karakterlerinin oluşmasını amaçlar.
Maria Montessori, çocukları dinlemiş, gözlemlemiş ve onlardan aldıkları doğrultusunda eğitim metodunu oluşturmuştur. Çocuklar doğumdan 6 yaşına kadar olan dönemde emici zihin işlevine sahiptir. Bu işleve göre, çocuklar hayatlarının sonraki hiçbir döneminde sahip olamayacakları bir öğrenme kapasitesine sahiptirler. Eğer çocukların duyarlılık dönemleri gözlemlenir ve uygun ortam hazırlanırsa, öğrenmelerini maksimumda gerçekleştirebilirler.
Hazırlanmış Ortam
Montessori’ye göre her çocuk bir bireydir, özgür seçimlere sahiptir, kendi kendine yetebilecek zihinsel ve fiziksel yeterliliğe sahiptir. Bu nedenle onlara kendi işlerini yapabilecek ortamı hazırlamayı önerir, hazırlanmış ortam buna verilen isimdir.
Montessori yatakları, ülkemizde Montessori eğitiminde daha fazla bilinmektedir. Hem kullanışlı olması hem de estetik görünümü ile annelerin tercihidir. Hazırlanmış ortamın ise en önemli bileşenidir. Yer yatağı olması çocuğun yatıp kalkarken ebeveynine bağımlı olmasının önüne geçer.
Evde hazırlanmış ortam oluştururken, çocuğun odasında yer yatağı hazırlanması, kıyafetlerine ve oyuncaklarına erişebilir olması, kendi odasını toplayabilir sistemin oluşturulması önemlidir. Evin diğer bölümlerinde ise kendi işlerini yapabileceği ufak düzenlemeler yeterli olacaktır. Banyoda dişlerini fırçalayabilmesi, ellerini yıkayabilmesi için bir basamak kullanılabilir. Kendi suyunu koyabilmesi için ufak bir sürahi ve bardak erişebileceği yere yerleştirilebilir, tabak gibi mutfak eşyalarına, meyvelerine erişebilir olması için alçak raflarda ya da çekmecelerde yer ayrılabilir.
Montessori Etkinlikleri
Duyarlılık evreleri doğrultusunda çocuklara uygun etkinlikler hazırlanarak, bu evredeki gelişimlerini maksimum düzeyde gerçekleştirmeleri sağlanır. Montessori etkinlikleri 5 ana başlıkta incelenir;
- Günlük yaşam etkinlikleri
- Duyusal etkinlikler
- Dil etkinlikleri
- Matematik etkinlikleri
- Kozmik eğitim etkinlikleri
Montessori materyalleri fiyat olarak yüksek görünmektedir, ancak evde çocuklar için çok çeşitli etkinlikler hazırlamak mümkündür.
Çorap eşleştirme, sirke ve soda ile yapılan deneyler, düğmelerle gerçekleştirilen renk ayrıştırma oyunları, oyun hamuru gibi duyularını harekete geçirecek farklı aktivitelerin tümü evde kolaylıkla hazırlanabilir.
Montessori Eğitimi
Türkiye’de Montessori eğitimi veren anaokulları ve kurumlar, bilinçli ebeveynlerin artışı ile koordine olarak yaygınlaşmaktadır. 3-6 yaş arası çocukların hem okul hayatına hazırlanmaları, hem de bu dönemi öğrenme açısından en üst seviyede geçmeleri için okul öncesi çok önemlidir.
Montessori eğitimi veren kurumlarda, çocuğun akademik başarısından önce kendi kendine yetebilirliği üzerine yoğunlaşılır. Çocuğun bir birey olarak yetişmesi, kendi sorumluluklarını almasına bağlıdır. Bu ortamda çocuklar kendi kararlarını vermeyi, sorumluluklarını almayı öğrenir.
Ülkemizde genel olarak ebeveynlerde üst düzeyde korumacılık vardır ve bu çocuğun gelişimi önünde bir engeldir. Çocuğun kendi işlerini yapabilmesine izin vermek, kendi kendine yetebilmesini, özgüven geliştirmesini, özgür seçimleri ile hayatında daha kaliteli kararlar verebilmesini sağlar.