Eozinofil olarak bilinen EOS, beyaz kan hücresi demektir. Vücudun bağışıklık sistemi için oldukça önemli bir konuma sahip olan bu hücreler, enfeksiyonla savaşabilmek için de çok önemlidir. Eozinofillerin fazla olması, vücutta birikerek iltihap oluşumuna neden olabilir. Kan hücresi olarak bilinen eozinofiller, bazen kan dolaşımının haricinde organ ve dokularda da birikmeye sebep olabilir. Bunlar kalp, bağırsaklar, akciğerler gibi vücudun farklı kısımlarında gerçekleşebilir. Bu gibi şikayetlerin tedavisinde, insan vücudunun hangi bölgesinin etkilendiği göz önünde bulundurularak bir tedavi yöntemi uygulanır.
EOS Değerinin Yüksek Olmasının Nedenleri
EOS değeri birçok hastalık sebebiyle yükselebilir. Bunlardan başlıcaları; enfeksiyonlar, bağırsak hastalıkları, alerji, cilt hastalıkları, D vitamini eksikliği ve kanser gibi hastalıklardır. Bu hastalıklar çoğunlukla eozinofil değerinin yüksek olması sonucu açığa çıkar.
– Alerji: Eozinofiller direkt alerji hastalığıyla beraber artabildiği gibi ilaçlar sonucu alerjik reaksiyon görülmesi sebebiyle de artış gösterebilir.
– Enfeksiyonlar: Virüs, mantar ve parazit sebebiyle oluşan enfeksiyonlar, eozinofil değerinin yükselmesine sebep olur.
– Bağırsak hastalıkları: EOS değeri, bağırsaklarda meydana gelen hastalıklar sonucunda da artış gösterebilmektedir.
– D vitamini eksikliği: İnsan vücudunda görülen D vitamini eksikliğinin de eozinofil değerlerinde artışa neden olduğu bilinir.
– Kanser: Yapılan araştırmalara göre, bazı kanser türlerinin eozinofil değerlerini artırdığı görülmektedir.
Cilt ve bağırsak hastalıkları: Bazı cilt hastalıklarında eozinofillerin cilt dokusunda biriktiği görülür. Bağırsak hastalıklarının sonucunda da eozinofil değerlerinde artış görülebilmektedir.
EOS Değerinin Düşük Olmasının Nedenleri
EOS değerinin yüksek olması, vücuda dışarıdan yabancı maddelerin girdiği anlamına gelir. Bu durum da eozinofil değerlerinin artışına sebep olarak vücudun savunmaya geçmesini sağlar. EOS değerinin düşük olması, işleyişin sorunsuz olduğu anlamına gelir. Fakat buradaki en önemli detay, kişilerin eozinofil değerini yükseltecek bir hastalığa sahip olmasına rağmen değerlerinin düşük olmasıdır. Kanda bulunması gereken beyaz kan hücrelerinin sayısı, olması gerekenden daha düşük miktardaysa EOS düşüklüğü olduğu anlaşılır. EOS düşüklüğüne neden olan durumların başlıcaları; stres, kan şekerinin düşük olması, karaciğer ve böbrek hastalıkları, alkol zehirlenmesi, doğum kontrol hapı kullanımı gibi durumlardır. Tüm bunlar eozinofil değerlerinin düşük olmasına neden olabilmektedir.
EOS Yüksekliği ve Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Eozinofil değeri yüksek olan kişilerde, buna neden olan hastalık doktor tarafından teşhis edilerek tedavisi yapılır. Alerjik bünyeye sahip olan kişilerin alerjiyi tetikleyici durumlardan uzak durmaları gerekir. Stresin de eozinofil değerlerini etkilediği göz önünde bulundurulmalıdır. Kişiler yoğun stresten kurtulabilmek için alanında uzman kişilerden destek almalıdır. Kişilerin sağlıklı beslenmeyi yaşam biçimi haline getirmeleri de oldukça önemlidir. Asitli gıdalardan uzak durulmalı, alkali besinler tercih edilmelidir. EOS değerinin düşük ya da yüksek olmasında öncelikle değerleri etkileyen hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Hastalığın teşhisinden sonra doktorlar uygun tedavi yöntemini uygulayarak değerlerin normalleşmesini sağlamaktadır.
Kaynak: cicicocuk.com