İş hayatındaki kişisel hatalardan kazanılan deneyim genellikle pahalıya patlayabilir. Bu nedenle, kendi işinizi kurmadan önce, aşağıdaki konuları en azından temellerini öğrenmeniz önemlidir.
Yönetim
Girişimciliğin temeli, başkalarının çalışmalarını organize etme sanatıdır. Bu nedenle, öğrenmeniz gereken ilk şey personel yönetimidir. Bir girişimci, çalışanlarını nasıl seçeceğini, teşvik edip motive edeceğini, zamanı planlamasını, görevleri dağıtmasını, sonuçların kalitesini kontrol etmesini ve son teslim tarihlerini karşılamasını bilmelidir.
Haklar
Şirketin bir avukata sahip olması yararlıdır ancak aynı zamanda çok maliyetlidir. Bağımsız bir avukata danışmak bile size pahalıya patlayabilir ancak yasalara uyulmaması, bir iş adamı için büyük para cezalarına da neden olabilir.
Bu sebeple, yeni başlayan girişimciler ve küçük işletmeler genellikle kendi kendilerine idare eder ve yalnızca çok acil durumlarda bir hukuki yardımına başvururlar. Yasal konular oldukça karışık gelebilir. Vergiler, lisanslar, devlet teftişlerinin türleri ve kuralları, görevler ve hizmet kuralları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.
Kendinizin sertifikalı bir avukat olmasına gerek yoktur ancak sektörünüzle ilgili alanları bilmeniz çok önemlidir.
Ekonomi ve finans
Ekonomiden anlayan birisi, piyasanın yapısı ve devletin girişimcilik faaliyetini nasıl etkilediği hakkında genel bir bilgiye sahip olur. Ayrıca finans kavramlarını ve onların nasıl uygulayacağını da bilmelidir. Örneğin, kâr, maliyet, işletme sermayesinin yönetilmesi gibi kavramları bilmelidir.
Mali konular bir muhasebeciye devredilebilir. Bununla birlikte girişimci, sektör hakkında yeterli bilgiye sahip değilse olası sorunlardan sonra muhasebeciyi işten uzaklaştırmak zorunda kalacaktır.
Sosyoloji ve psikoloji
İnsanların ilişkilerini ve davranışlarını inceleyen bilimler, ekibinizde olumlu bir atmosfer oluşturmak veya müşteriler, tedarikçiler, müfettişler, banka çalışanları ve işle ilgili konularda uğraşmak zorunda kalacak herkesle yeterince iletişim kurmak için önemlidir.
Sosyoloji okumak sadece olumlu bir izlenim bırakmakla ilgili değildir. İşletmecilik her zaman işten çıkarmalar, anlaşmazlıklar gibi olumsuz şeylerle ilişkilendirilir. Bu nedenle, bir girişimci anlaşmazlık durumlarında ayık kafayla düşünebilmeli ve duygusuz davranmalıdır.
Ayrıca psikoloji, iletişim kurmanız gereken diğer insanları anlamanıza ve onlara kişisel bir yaklaşım bulmanıza yardımcı olacağı için de yararlıdır diyebiliriz. Aynı zamanda duygusal istikrarınızı korumanız ve işte sık sık yüzleşmek zorunda kalacağınız streslerin ve sorunlu dönemlerin üstesinden gelmeniz için faydalıdır.
Öz sunum ve hitabet
İşletmeniz tamamen uzaktan işlese bile, yine de çok sayıda insanla hem birebir iletişim kurmanız hem de grupların önünde konuşmanız gerekebilir. Bu nedenle, girişimci aşağıdakileri yapmalıdır:
- Kısaca, dinleyicilerin anlayabileceği bir dilde düşüncelerini doğru şekilde ifade etmelidir;
- Hem çalışanlar, hem de yatırımcılar arasında olumlu bir izlenim oluşturmak için dış görünümüne özen göstermelidir.
Bu nitelikler doğuştan yoksa, bunların da geliştirmeniz gerekecektir.
Bilgi Teknolojisi
Bilgi teknolojisi programlama ile ilgili değil, bir işletmenin karşılaştığı çeşitli görevleri otomatikleştirebilen, hızlandırabilen ve kolaylaştırabilen uygulamalar ve hizmetlerle ilgilidir. Örneğin, bir proje yönetim sisteminin uygulanması, görevlerin astlara daha hızlı dağıtılmasını sağlayacak ve çalışanlar arasındaki etkileşimi hızlandıracaktır. CRM’in uygulanması, satın almayla sonuçlanma olasılığı daha yüksek olan reklamların gönderilmesi, tatillerde müşterileri tebrik etme ve indirim programları oluşturma gibi müşteri tabanıyla daha doğru çalışmanıza olanak tanır.
Özetle, BT’nin yetkin kullanımı, zamanınızı rutinden kurtarmanıza, çalışanlar arasındaki etkileşimi hızlandırmanıza, kârınızı çoğaltmanıza ve müşterilerle daha iyi iletişim kurarak itibarınızı artırmanıza olanak tanır.
Bir kez hakim olunabilen ve sürekli kullanılabilen diğer disiplinlerden farklı olarak bilgi teknolojileri her yıl yeni uygulamalar çıktıkça güncellenmek zorunda kalacak. Bütçeniz yeterli ise, bir danışman işe alır veya iş otomasyonu ile dijitalleşme şirketlerlerinin hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Bu durumda, işinizi analiz edecekler ve hangi BT araçlarının uygulanabileceğini belirleyerek bunun nasıl bir etki yaratacağını açıklayacaklar.
Zaman yönetimi
Hem ilk şirketini tescil ettiren girişimcinin, hem de uzun vadeli bir milyonerin her zaman yapacak çok işi vardır. Zamanı nasıl yöneteceğini ne kadar yetkin bir şekilde bilirse, işi o kadar verimli çalışacaktır. Bu sadece gün, hafta ve ay için zaman planlaması yaparken geçerli değildir. Zaman yönetimi, hedeflere öncelik verme yeteneğini ve işin bir kısmını diğer insanlara devretme yeteneğini de kapsar.
Pazarlama ve Reklamcılık
Bu paragraf, bir strateji oluşturacak ve bunu kendisi uygulayabilecek tam zamanlı bir pazarlamacıyı işe alacak bütçeye henüz sahip olmayan girişimciler için faydalı olacaktır.
Her şeyden önce online tanıtım araçlarını incelemelisiniz, çünkü artık herhangi bir iş alanında online pazarlama çok sık tercih ediliyor. Bir girişimci, genel olarak hangi pazarlama kanallarının var olduğunu, hangi kriterlere göre kendisi için doğru olanı seçeceğini ve nasıl kullanacağını bilmelidir. Ayrıca sosyal ağlar için bir içerik planı hazırlamayı ve sürdürmeyi öğrenmesi önerilir.
Online promosyona ek olarak bir girişimcinin, pazarlamanın çevrimdışı uygulanan yönlerini incelemesi gerekir. Bu sadece doğrudan reklamcılık için değil, aynı zamanda müşterilerin görüşlerini dolaylı olarak etkileyen kriterler için de geçerlidir. Örneğin, ürün ambalajı seçimi, mağaza veya ofis tasarımı, kartvizit tasarımı ve outdoor promosyon malzemeleri bir reklam aracı olabilir.
İstatistikler ve analitik
Temel matematik, sadece kar hesaplamaktan daha fazlası için kullanışlıdır. İstatistikleri ele alabilmek ve analiz edebilmek çok daha önemlidir. Maaşları hesaplamak için bu becerilere gerek yoktur. Bunun için bir muhasebeci işe alabilirsiniz ancak siz onların yardımıyla çalışanlarınızın kaç görevi tamamlamayı başardığını, şirketinizin farklı tedarikçilerden gelen koşullarla ne kadar kar elde edeceğini anlayabilecek, buna bağlı olarak farklı aylar için harcamaları tahmin edebileceksiniz. İstatistik ve analitik bilgisi, her durumda bir muhasebeci, ekonomist veya pazarlamacı ile iletişim kurarken hızlı hesaplamalar yapmak için kullanışlı olacaktır.
Makalede listelenen tüm alanlar arasında bu, ustalaşması en kolay olanıdır. Bir girişimci için matematiğin derinliklerine dalmak gerekli değildir, işin temellerini anlamak yeterlidir.
Gerçek vakalar
Teoriye ek olarak, uygulamaya da ihtiyaç vardır. Alanınızda daha önce çalışmış girişimcilerin deneyimlerini inceleyerek bunu elde edebilirsiniz. Kendi şehrinizde bu tür bilgiler mevcut değilse diğer yerlerden ve hatta diğer ülkelerden örnekler de yeterli olacaktır.
Bir başkasının deneyimi her ne olursa olsun sorulara cevap verebilir, hatalardan kaçınmaya yardımcı olabilir ve yeni fikirlere yol açabilir. Bu tür bilgiler herkese açık değilse, paylaşmalarını isteyebilirsiniz. Örneğin, aynı türde iş yapan, ancak başka bir şehirde veya ülkede rekabet korkusu olmayan bir kişi bulur ve deneyim alışverişinde bulunmayı teklif edebilirsiniz. Alternatif olarak, bu tür bilgiler değerli olduğu için o kişilere para teklif edebilirsiniz.
İşletme eğitimini nereden alabilirsiniz?
İşletme eğitimi almanın en kolay yolu kurslardır. Laba Türkiye’de buna yönelik bir program seçebilirsiniz.
Bu proje, farklı eğitim materyallerini karşılaştırır ve yalnızca en iyilerini seçer. Bu sayede, derslerin bağımsız olarak aranması ve karşılaştırılması için harcayacağınız zamandan tasarruf edebilirsiniz.