Bu yazımda zor bir dönem olan hamileliğimde neler yaşadım onlardan bahsetmek istiyorum. Hamilelikte neler yedim ve neler yaptım hepsi birazdan ;)
Hamilelikte hiç bir iş yapılmaz mı?
Tabii yapılır :) Ama benim gibi sorunlu bir hamilelik geçiriyorsanız ve ikiz bebek bekliyorsanız biraz daha dikkatli olmanızda yarar var. Benim hamileliğimin başları çok zor ama sonu çok güzel geçti. Tabi sonunda bebekler ağırlaştı, yerimden kalkmam zorlaştı ama moral olarak daha iyiydim.
İlk günler yaşadığım talihsiz olaylar sonucunda hep korkuluydum. Tüm gün yatmıyordum, dışarı çıkıp yürüyüş yapıyordum, arabayla dolaşmaya çıkıyordum elbette ama aklımın bir köşesinde hep onlara bir şey olur mu endişesi vardı. Çok şükür sonuna kadar güzel bir hamilelik yaşadım ve ilk günlerdeki endişelerimi bir nebze unuttum.
Hamilelikte neler yenir?
Planlı! (biz planlamadık tabii Allahü teala nasip etti) bir hamilelik olduğundan dolayı yediğim içtiğime çok dikkat ettim. Biraz da evham yaptım galiba bu konuda. Şimdiki aklım olsa yapmazdım:) Misal bitki çayları ve maydonoz! İkisini görünce iki adım yukarı zıplıyordum.
Hiç unutamam,bir gün eşimle kontrolden çıktık eve geldik yemek yapamıyorum, söylemesi ayıp dışarıda yiyelim dedik. Yemeğin içinde az miktarda maydonoz parçaları vardı. Hamileliğimin de ilk dönemlerindeyim.. Evham yaptım tabii.. Ama Allaha emanet deyip yemeğimi yedim.. Kısacası, diyeceğim odur ki, tamam maydonoz düşük tehdidi yapıyormuş ama oturup da 1 kilo maydonoz yemeyeceğinize göre.. Evham yapmayın.
Bitki çayı içmek de evet çok zararlı, o da düşük tehdidi yapıyor. Ama ıhlamur zararlı değil mesela. Hamileliğimin ilk 3 ayında öyle ağır gripler oldum ki, sadece ıhlamur içebiliyordum.
Bol bol protein!
Tüp bebek tedavisinden sonra doktoruma ne yemem gerektiğini sorduğumda “hamile gibi besleneceksin” demişti. Ama ben hamileler nasıl beslenir bilmiyordum ki :)
Meğerse işin sırrı bol protein tüketmekteymiş. Çünkü canlıları oluşturan mekanizma proteinden oluşuyormuş. Ben de haftada 2-3 kere bakliyat tüketmeye çalıştım. Her gün gibi mercimek çorbası içiyordum. Nohut, kuru fasulye gibi ne kadar kuru bakliyat varsa tüketmeye çalıştım. Doğumdan sonra bunları yiyemeyeceğimi bilmiyordum tabii. Meğer bebeğe gaz yapıyormuş bakliyatlar!
O yüzden hamileyken bol bol bakliyat yiyin derim.
Tabii protein sadece bakliyatta değil et ve et ürünlerinde de var. o yüzden haftanın en az 3 günü etli yemekler yemeniz öneriliyor. Ben tercihimi kıymadan kullandım ama et olarak da yemeye özen gösterdim.
Her gün 2 yumurta yemem gerekiyordu. Ben 1 taneyi zor yedim. Neredeyse yumurtadan nefret ettim… Onun yerine kahvaltıda yumurtalı ekmek yapmayı tercih ediyordum. Hem karnım doyuyordu hem yumurta yiyordum.
İkincisi de balık ve ceviz!
Benim hamileliğim sorunlu geçtiği için, her gün kendime kan sulandırıcı iğne yapıyordum. O yüzden omega3’ü hap olarak kullanamadım. Onun yerine haftada bir de olsa balık yemeye çalıştım. Her gün bir avuç ceviz yedim. Semizotu tükettim bol bol. Çünkü omega 3 onda da bulunuyormuş. Ama en çok balıkta varmış. Benim hamileliğim yaz dönemine denk geldiği için ben çok balık yiyemedim.. Eşimle haftasonu balıkçıya gidip balık ekmek yiyorduk sürekli :) İnşallah bebişlerin omega 3’leri çok olmuştur :)
En çok da SU için!
Evet su o kadar önemli ki.. Ne kadar tuvalete gittiğinizin bir önemi yok. Siz yeter ki su için. Günde 2 litre su içmek gerekir diyorlar ama bu kişinin boyuna, kilosuna göre değişebiliyor. Ben 2 litreye yakın su içtiğimi hatırlıyorum. Her gün su şişem elime yapışık yaşıyordum.
Neler Yenmez?
Hiç unutmuyorum. Kurban bayramı geliyordu ve ben hamileydim. Doktoruma “ciğer yiyebilir miyim?” diye sormuştun :) O da yiyebilirsin demiş ve gülmüştü :)
Peki hamileyken neler yememeli?
Çiğ ve işlenmiş etler. Salam, sosis gibi. Bu arada ete de çıplak elle dokunmuyoruz. Kedi ve köpek dışkısından bulaşabilen bir mikrop ondan da bulaşabiliyormuş.
Yumurtayı da iyi pişmiş yemeniz gerekiyor.
Dışarıdaki salatalar iyi yıkanmadığı için yememek gerekiyor. Salata yaparken de önce sirkeli suda bekletip güzelce yıkayıp öyle yemeniz gerekiyor.
Kısacası çiğ etlerden ve iyi yıkanmayan sebzelerden uzak durmamız gerekiyor.
Bitki çayı içilmiyor. Adaçayı özellikle kasılmayı arttırdığı için kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Diğer bitki çayları da buna dahil. Ihlamur hariç, onu doktorum da içebilirsin demişti.
Hamilelerin korkulu rüyası: kabız olmak!
Korkmayın bayanlar, kabız olmak dünyanın sonu değil.. Nedense hamilelikte sık karşılaşılan bir durum bu. Özellikle ilk zamanlar. Bunun için ne yapacağız? Asla ilaç kullanmıyoruz, çok zor durumda kalmadıkça. Onun yerine her gün 1 tane elma yerseniz bağırsaklarınız tıkır tıkır çalışacaktır. Kuru kayısı ve incir de bağırsak çalıştırmakta çok faydalı.
İkiz Bebek Hamileliğinde Beslenme
İkiz, üçüz hatta beşiz! Hiç farketmiyor, yediklerinize dikkat ettikten sonra, bebeklerin kilo alımı da güzelse başka bir şey yapmanıza gerek yok. Özellikle son üç ayda bebekler kilo alıyor. Doktor bana “artık kahvaltıda 2 yumurta yemelisin” dediğinde ben bitmiştim :) Çünkü 1 yumurtayı bile zar zor yiyordum..
Bebeklerin kilo almasını sağlayan yiyecekler diye aradığımda ise, mercimek çorbası, bulgur, buğday, kaşar peyniri ve muz karşıma çıktı.
Son haftalarda bebekler çok kilo almamıştı. Ben de annemden keşkek yapmasını istedim. Keşkek buğdaydan olan bir yemek. Üzerine de etli nohut koyarız biz.
Kahvaltıda 2 yumurta, kaşarlı tost, akşam da mutlaka mercimek çorbası ve bakliyat&et tüketmeye çalışıyordum.
Bebekler de gayet güzel kilo aldılar çok şükür, 36. haftada doğdular ve kuvöze girmediler..
Bunlar nacizane benim deneyimlerim ve yaşadıklarım. İlla böyle olacak diye bir kaide yok. Sadece hamilelere destek olmak için bu yazıları yazıyorum, umarım faydalı oluyordur..
1 Comment
Ayva’dan bahsetmeyi unutmuşsun. Ayva yeyin hanımlar :) Kocanızın sözünü dinleyin. Bebişler pırıl pırıl olsun :)