Birçok insan düzenli ve dengeli beslenmeye yeteri kadar önem vermez. Ancak, hem genç hem de yaşlıların olabilecek en iyi şekilde beslenmesi şarttır. Beslenmenin ihmal edildiği durumlarda ortaya ciddi sorunlar çıkar.
Düzenli ve dengeli bir beslenme listesi oluşturmak isteyenlerin kuru meyve tüketmesi şarttır. Yazımız sayesinde siz de kuru meyve faydaları hakkında bilgi alabilirsiniz. O halde başlayalım!
Kuru Meyve Faydaları
Kuru meyve; kanser, tansiyon, kansızlık, göz yorgunluğu ve daha birçok hastalığa iyi gelir. En çok tüketilen kuru meyvelerin başında kuru kayısı gelir. Uzmanlar; her yaştan insanın kuru kayısı tüketmesini tavsiye ederler. Çünkü, kuru kayısı; her şeyden önce sindirim sorunlarına iyi gelir. Ayrıca, kansızlığın ve stresin ortadan kaldırılmasında önemli bir etkiye sahiptir. A vitamini bakımından son derece zengindir. Bu sayede, cilt bozukluklarının en kısa sürede tedavi edilmesini sağlar. Birçok beslenme uzmanı; günde en az beş adet kuru kayısının tüketilmesini önerirler. Kalp kaslarının ve sinirlerin gelişimi adına hayati bir öneme sahip olan kuru kayısı olmazsa olmazdır.
En az kuru kayısı kadar faydalı ve lezzetli olan bir diğer kuru meyve ise kuru üzümdür. Her şeyden önce, çok iyi bir enerji kaynağı olduğunu söylemeliyiz. Bunun yanı sıra, balgam söktürücü etkisiyle dikkat çeker. Bilhassa solunum hastaları tarafından tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca, yüksek tansiyondan muzdarip olan kişilerin de kuru üzüm tüketmesi şarttır. Hatta, günde en az 10 adet kuru üzüm tükettikleri takdirde tansiyonlarını düşürme şansına erişirler. Kuru üzüm; tüm bu faydalarının yanı sıra iltihaplara karşı bağışıklık sistemini de güçlendirir.
Kuru meyvelerin her birisinin raf ömrü daha uzundur. Normal meyvelere kıyasla C vitamini bakımından çok daha zengin olduklarını da söylemek gerekir. Ayrıca, yoğun tatları ile lezzet konusunda da beklentileri karşılayan besinlerdir.
Kuru meyve; yalnızca kuru kayısı ve kuru üzümden ibaret değil! Kuru hurma, kuru elma, kuru dut, kuru erik ve kuru incir gibi kuru meyvelerin de kesinlikle tüketilmesi gerekiyor. Gelin, kuru meyvelerin vücuda faydalı özelliklerine yakından bakalım!
Antioksidan Kaynağıdır
Kuru meyve tüketmenin çok sayıda faydası vardır. Bilhassa antioksidan kaynağı olmaları önemli bir avantajdır. Bu noktada, kuru hurmanın bir adım öne çıktığını söylemek gerekir. Çünkü, kuru hurma; antioksidan içeriğiyle dikkat çeker. Bu sayede, bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, kansere karşı koruyucu etkisi de vardır.
Antioksidan; vücutta üretildiği gibi gıdalardan da sağlanabilir. Hücre hasarlarını önleyen bileşikler olduğunu söylemek gerekir. Oksidasyonun sebep olduğu hasarı azaltarak öne çıkar. A, C ve E vitamini bakımından zengin olan yiyecekler aynı zamanda en önemli antioksidan kaynağı olarak dikkat çeker. Sonuç olarak, kuru meyve; antioksidan bakımından zengin olmasından mütevellit ivedilikle tüketilmelidir. Bu sayede, kanser, Alzheimer ve daha birçok hastalığın oluşma riski azaltılabilir.
Yüksek Lif İçerir
Kuru meyve; antioksidan kaynağı oluşunun yanı sıra yüksek lif içermesiyle de göz doldurur. Uzmanlar; lifli besinlerin vazgeçilmez olduğunu söylerler. İnsan sağlığı adına faydalı olan lifli besinler; kuru meyvede de bol miktarda bulunur.
Kuru meyve tüketildiği takdirde sindirim sistemi sağlıklı bir şekilde çalışır. Diyabet ve kalp hastalıklarının yanı sıra sindirim sistemi kanserlerini de ortadan kaldıran etkisi vardır. Düzenli olarak kuru meyve tüketildiği takdirde kilo kontrolü en iyi şekilde sağlanır. Aşırı kilo almayı ve kabızlığı önleyen etkisi ile dikkat çeker.
Düşük Kaloriye Sahiptir
Kuru meyve faydaları denildiği zaman akla doğal olarak düşük kalori geliyor. Kuru meyve içerisinde magnezyum, kalsiyum, E vitamini, bakır, çinko, demir, B vitamini, folik asit, lif ve potasyum bulunur. Son derece sağlıklı olmalarının yanı sıra düşük kalorili oluşlarıyla da dikkat çekerler. Bu yüzden, diyet yapanlara sıklıkla kuru meyve tüketmeleri tavsiye edilir. Kuru meyve; bilhassa tok tutmasıyla öne çıkar.
Kuru meyve tüketirken birtakım hususlara da dikkat etmek gerekir. Bu tür meyvelerin kurutulması sırasında içerdikleri su miktarı azalır. Bir başka deyişle, şeker oranı artar. Tavsiye edilen miktardan daha çok tüketildikleri takdirde kilo kontrolü yapılması zorlaşır.
- Yarım avuç sarı kuru üzüm: 46 kcal
- Yarım avuç siyah üzüm: 47 kcal
- İki adet hurma: 40 kcal
- Bir adet incir: 50 kcal
- İki adet kuru kayısı: 50 kcal
- İki adet gün kurusu: 60 kcal
- İki adet kuru erik: 52 kcal
- İki çorba kaşığı yaban mersini: 44 kcal
- Yarım avuç kuru dut: 50 kcal
Görüldüğü gibi kuru meyvelerin kalori değerleri oldukça düşüktür. Özellikle öğün araları için en iyi atıştırmalık seçeneklerinden birisi olduğunu söylemek gerekir.
Besin Değeri Yüksektir
Kuru meyvenin taze meyve kadar besleyici olmadığına dair birtakım görüşler vardır. Ancak, hem taze hem de kuru meyve son derece besleyicidir. Çünkü, meyvelerin içerisinde vitamin, mineral ve lif vardır. Ayrıca, meyvenin kurutulduğu hallerde birçok besinin yoğunlaşacağından da bahsetmek gerekir.
Kuru erik; birçok kişinin favorisidir. Taze eriğe kıyasla enerji yoğunluğu daha fazladır. Hem yüksek enerjili hem de yoğun bir besin oluşuyla öne çıkar. Şişirici özelliği bulunmaz. Ayrıca, hacmine kıyasla kalorisi son derece düşüktür. Bu özellikleriyle birçok kişinin beslenme listesinde kuru eriğe yer verdiğinden bahsetmek gerekir.
Sonuç olarak, kuru meyveler de en az taze meyveler kadar besleyicidir.