Abur cuburu çok seviyorum. (Herkes gibi:) ) Ama reflü olmam dolayısı ile yeme alışkanlıklarımda bir takım değişiklikler yapmam gerekti. Sadece abur cubur anlamında değil, genel anlamda beslenme şeklimi değiştirmem gerekiyordu. Çünkü yedikledim bana mide ağrısı olarak geri dönüyordu.
Öncelikle hazır çorbayı ve bulyon’u tamamen çıkardım hayatımdan. Çorbalarımı taze taze kendim yapıyorum. Her ne kadar katkı maddemiz yok sadece kurutma yöntemi ile yapıyoruz deseler bile almıyorum. Annem ve anneannemin yaptıkları mis gibi tarhana çorbasının yerini tutmuyor hiç biri. Bol bol tarhana pişiriyorum. Bulyon yerine de tavuk suyu kullanıyorum. Bazen tavuk suyunu çok yapıp buzluğa atıyorum. Bulyon’un yerine geçiyor.
Bunların dışında, acı kesinlikle yemiyorum. Çiğköfteyi çok severim. Ama malesef çok acı yapıyorlar. Arada bir kaçamak yapsam da, kendimi frenlemeye çalışıyorum. Yanında bol yeşillik ve ayran tükettiğimde canım çok yanmıyor. Ama acı ve baharatlı gıdalar mideye hiç iyi gelmiyor. Onun yerine kendi yaptığım mercimekli köfteyi yiyorum. Hem acı koymuyorum midem de yanmıyor.
Cips çok seviyorum. En büyük zaafım ve yenik düştüğüm nokta diyebilirim. Bol baharatlı mısır cipsine asla karşı koyamıyorum. Yine onunla da arada kaçamak yapsak da, yerine mısır patlatmayı ve patates kızartmasını tercih ediyorum. Cipsin yerini pek tutmuyor ama maksat nefs körelsin.
Kızartmalar reflü ile hiç iyi geçinemiyor. Malesef en sevdiğim şeyler de onlar. Hele yaz gelsin, ilk işim kabak, biber kızartıp üzerine anneannem usulü domates sosu yapmak oluyor. Ölçülü yendiğim taktirde güzel oluyor.. Yoksa yine mide ağrısı.
Reflünün en sevmediği şey ise gazlı içecekler. Çok şükür ki yıllardır kola içmiyorum. Fanta bazen içiyordum ama onu da bıraktım. Dışarıda bir şey yiyeceksem ayran ya da su tercih ediyorum. Hazır meyve suları bile iyi gelmiyor. Ayran ve su en güzel tercih. Tabi ayranı da çok içtiğimde midem hemen şişiyor.
Gece yatmadan 1 ya da 2 saat önce yemeyi kesmem gerekiyor. Yoksa ertesi gün yediklerim ağzımda uyanabiliyorum. Meyve bile yememeye çalışıyorum. Meyveler asitli olduğundan daha çok şişkinlik ve gaz yapıyor. Sütün reflüye iyi geldiği söyleniyor ama o da şişkinlik yapıyor. Özellikle yatmadan önce içilmemesi gerekli.
Doktorum çikolata, kahve, çay vb. gibi şeyleri de yasakladı ama tabii onları tamamen hayatımdan çıkaramadım. Yazdıklarım doktor tavsiyesi değil elbet, benim uyguladığım ve mideme iyi geldiğini tecrübe ettiğim şeyler.
4 Comments
aç aç insanın gözüne fena geliyor :D
paylaşım için teşekkürler geceleri bu sorun beni hayattan sogutuyor.
gece yarısı yumurta kırmasını hiç bir şeye değişmiyorum…:D
Erken teşhis edilirse ve tedavisi yapılırsa üstesinden gelinecek hastalık.