Fırında Yoğurt Mayalama

fırında yoğurt mayalama

Herkese Merhaba,

Bugün size denediğim fırında yoğurt mayalama yöntemiyle nasıl taş gibi, sulu olmayan yoğurt yaptığımı anlatacağım. Bir kaç püf noktası da olacak. Bence kaçırmayın ;)

1- Süt Seçimi

Öncelikle sütümü açık olarak mahallemizdeki sütçüden alıyorum. Bu konuda şanslı olduğumu düşünüyorum. Eğer mahallenizde böyle bir imkanınız yoksa günlük süt ile de oluyormuş. Ama bence etrafınızda bir araştırın, mutlaka süt getiren birileri vardır. Ben İstanbul’da bile açık süt bulabiliyorsam her yerde bulunabilir diye düşünüyorum. Benim aldığım sütün kilosu 2,5 tl. (Böylece araştırma da yapabileceğiz:D )

2- Mayalanacak Yoğurt Seçimi

Yoğurdun mayası yine yoğurt :) Ben ilk başta hazır yoğurttan yaptım. Pelte gibi bir kıvamı oldu :) Sonra kendi yaptığım yoğurttan bir kaba ayırdım ve artık onunla mayalıyorum. Yaptığınız yoğurttan 2 -3 kaşık kadar ayırıp buzluğa atın, yoğurt yapacağınız zaman sütü kaynatırken çıkartın. Süt ılınana kadar o da çözülecektir.

3- Sütün ısısı

Aldığımız sütü önce kaynatıp sonra yoğurt yapacağımız kaba aktarıyoruz. Orada ılınmasını bekliyoruz. Sütün içine serçe parmağınızı batırın ve 15 e kadar sayın. Parmağınız dayanacak ısıda olması lazım. Eğer yanıyorsa çok sıcak demektir. Sıcaklık hissetmiyorsanız o zaman da çok soğuk demektir :) Parmağınızın ısıya dayanacağı kadar olması lazım.

4- Mayalama

Yoğurdu mayaladığınız kabın üstünü kesinlikle örtmeyin. Bu sütün içindeki suyun buharlaşıp kapağa yapışmasını sonra da yoğurdun içine düşmesini sağlayacaktır. O yüzden üzeri açık bir şekilde fırının içine koyarak mayalandırın. Fırın soğuk olacak!

Eveet bu önemli 4 püf noktasını öğrendikten sonra gelelim yoğurdumuzu mayalamaya. Böyle uzun yazdığıma bakmayın, çok kolay bir işlem. İstedim ki benim daha önce yaptığım hatalara düşmeyin. Üzeri bir parmak su olan yoğurtlar yapmayın.

fırında yogurt mayalama

Şimdiii gelelim yoğurt yapımımıza. Onu da madde madde anlatayım.

  1.  Aldığımız sütü çelik tencereye alıp kaynatıyoruz
  2. Kaynatırken üzerine bir tahta kaşık koyarsanız taşmasını bir nebze önlersiniz. 
  3. Ama yine de taşabilir, başında bekleyiniz.
  4. Ben 15-20 dakika kaynatıyorum. Üzerinden 1 parmak eksiliyor, iyi oluyor.
  5. Kaynarken kepçe ile sütümüzü karıştırıyoruz, havalandırıyoruz, böylece köpürüyor, kaymaklanıyor
  6. Süt kaynadıktan sonra yoğurdu yapacağımız kaba alıyoruz. Burada ılınmasını bekliyoruz
  7. Ilınınca serçe parmağımızı süte batırıyoruz, 15’e kadar sayınca dayanıyorsa olmuş demektir
  8. Maya için, 1 litre süte 1 yemek kaşığı yoğurt kullanıyorum ben. 2 litre süte 2 yemek kaşığı :D
  9. Yoğurt mayasının içine ılık sütten alıp biraz karıştırıyoruz, sonra sütün içine bu yoğurdu yavaşça ekliyoruz
  10. Ben bazen bayağı karıştırıyorum, o da oluyor :)
  11. Sonra mayaladığımız sütleri, fırının içine koyuyoruz 6 saat hiç ilgilenmiyoruz. Fırın Soğuk Olacak!
  12. 6 saatin sonunda açıp bakıyoruz, taş gibi yoğurdumuz olmuş. Ama ellemiyoruz
  13. 7 saaat buzdolabında bekletiyoruz. Yine üstü açık bir şekilde
  14. Sonra üstünü kapatıp bir gece de öyle dinlendiriyoruz.
  15. Taş gibi yoğurdumuzu afiyetle yiyoruz :)

fırında yogurt mayalama

İşte bu kadarr :) Yalnız bir önceki yoğurdunuz bitmeden diğerini yapmalısınız ki, 1 gün boyunca bekleyeceğiniz için o sürede yoğurtsuz kalmayınız :)

Biliyorsunuz yoğurt çok faydalı ve sürekli tüketmemiz gereken bir besin kaynağı. Biz bayanlar özellikle her gün bir kase yoğurt yemeliyiz. Yemeklerin yanında yendiğinde yağ yakımına da faydalı oluyor bu güzel yiyecek.

fırında yogurt mayalama

İster smoothie yapın, ister salatalarda kullanın isterseniz ayran olarak tüketin mutlaka ama mutlaka sofranızda bulundurun yoğurdu ;)

Benden söylemesi..

Beni sosyal medyada takip etmek için;

Twitter    |   Instagram   | Facebook

yazi

About Author

Kadinsanat.net Kurucusu , İkiz Annesi

2 Comments

  1. Ellerinize sağlık. Kıvamı çok güzel olmuş. Ben de kendi yoğurdumu hazırlıyorum ve hep fırına koyarım. Tavsiye ederim arkadaşlara. Daha korunaklı oluyor fırın.

  2. var ya yaklaşık 4-5 aydır kendim yoğurt yapıyorum iyiki yazınızı okudum çok teşekkür ederim bundan sonra daha sert yoğurdum olacak belkide aslında kıvamı ilk başta taş gibi oluyor kaşığı batırınca sulanıyordu yoğurdun tenceredeki eksilen kısmı.. Şimdi bir kaç sorum var umarım yanıtlarsınız
    1- yoğurdu ben emaye tencerede yapıyorum sorun olur mu?
    2- fırında ağzı açık kalacak sonra buz dolabında da ağzı açık kalacak bu sırada dolaptan yoğurda olası bi dolap kokusu geçmez mi? :/

Yazıyı beğendiyseniz bir yorum bırakın: